top of page
  • stefangoynov

В края на учебната 2022/23, УН финансира шапките и шаловете за церемонията на завършването на 7.клас

Updated: Oct 12, 2023

Историята на академичните церемониални облекла датира от XII и XIII век, когато в Европа започва да се развива първата система от висши училища. Преподавателите и учениците, по това време, носят дълги църковни роби, отразявайки силното влияние на духовенството. Забележително е, че мнозина от първите учители са били свещеници, монаси или духовници. Известно е, че учените са носили дълги дрехи и качулки, не толкова за стил, колкото за да се затоплят в студените каменни сгради, които в този период не са разполагали с отопление.


Тази богата история на академичните традиции има своето място и в 107. ОУ "Хан Крум". Седмокласниците от тази година имат собствени тоги, закупени от училището, като част от неговите усилия за поддържане на академичните традиции. Тази важна инициатива беше съфинансирана от Училищното настоятелство и включваше закупуването на 118 шапки и шалове с логото на училището, предназначени да допълнят облеклата на завършващите ученици.


За всеки седмокласник хвърлянето на шапката във въздуха беше повече от символ – то беше израз на чиста искреност, на радост и дори на сълзи от щастие. В този емоционален момент, всички ученици знаеха, че предстои ново начало и бъдещето е вече тяхно, но също така усещаха, че независимо къде ги заведе техният път, те завинаги ще останат част от училищната общност и ще носят с тях част от духа на 107 ОУ "Хан Крум".





29 views

Comments


bottom of page